maandag 12 september 2011

Nog 34 dagen: Bedankt, Jim

Schema: Duurloop tempo 1, 30 min.
Invulling: 151 bpm in 0:33:41 over 6,0 km (10,7 km/h)
Muziek: Mark Knopfler & Emmylou Harris – All The Roadrunning

Vandaag precies 34 jaar geleden knalde “The Complete Book of Running” in een tot dan toe onopgemerkt gat van de markt voor loopboeken. Het boek werd de bijbel voor een leger aankomende vrijetijdsporters die toe waren aan een middel tegen beginnende welvaartsbuikjes en onbestemde middelbareleeftijdsgevoelens.

Schrijver James “Jim” Fixx begint op z’n 35e begonnen met joggen, op 110 kg en 2 pakjes sigaretten per dag. Het lopen pept hem zo op, dat hij het propageert als gezondheidsmiddel en er boeken over schrijft Tot z’n eigen verbazing groeit hij uit tot goeroe op het gebied.
 
De Nederlandse vertaling, “Alles over Hardlopen”, stond al 30 jaar stof te verzamelen bij mijn ouders in de kast, toen ik het een paar jaar geleden meekreeg. De omslagfoto van Jims tanige benen, gestoken in geprofileerde pantoffeltjes is aandoenlijk gedateerd, vergeleken bij de Monster Transformer loopschoenkussens waar we ons tegenwoordig op voortbewegen.

Het boek geeft een beeld van het stenen tijdperk voor vrijetijdsrenners. Hardlopers worden wantrouwig aangekeken en afgeblaft door respectievelijk honden en hun baasjes. Als je vandaag de dag in het park van een studentenstad je door de andere joggers heen manoeuvreert, zie je wat deze wegbereider teweeg heeft gebracht. Wie is er de afgelopen vijf jaar nog nageroepen door iemand met “Ze hebben hem al, hoor!”?

Jim Fixx overleed op z’n 52e aan hartfalen. Zijn gezondheidsclaims werden daarmee niet minder omstreden, maar hij werd wel ouder dan velen in zijn familie.

Van rare rage tot gezondheidsideaal. En van vandaar naar een grandioze ontspannende sport voor de doorzetter in de massa. Dank je wel, Jim!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten