dinsdag 20 september 2011

Nog 26 dagen: Muziektaal

Schema: Rustdag
Invulling: Tennis 2 x 45 min. (1 x gewonnen)
Muziek: Rolling Stones – Bridges To Babylon

Muziek komt van ver. Het is een taal van zichzelf, met eigen idioom, syntaxis en vervoegingen. Het verspreidingsgebied is niet zozeer geografisch, maar eerder per leeftijdscategorie bepaald. Een universeel communicatiemiddel.

Klankkleur draagt de boodschap. Het neuriën van de moeder stelt de taalloze baby gerust, een brul tussen Neanderthalers van verschillende gebieden is even duidelijk als het grommen van de leeuw. Neem “Uhuh”. Op elke manier dat je het uitspreekt geeft het een ander beeld, van teder, of bevestigend, tot waarschuwend.

Meer dan dat hadden we ook eigenlijk niet nodig voor onze communicatie. Heidegger, kernfysica, boodschappenlijstje, Zomergasten; Uhuh, uhuh? Uhuh. De overige woorden hebben de leercurve alleen maar steiler gemaakt. Babylon sprak niet één taal, maar slechts één woord. Er werd gezongen.

De toon maakt de muziek. Een muziekplaatje zegt meer dan duizend woorden, het raakt diepere delen van onze hersenstam. Daarom is het zo lekker om af en toe met muziek te gaan lopen.

De mogelijkheden om muziek vast te leggen en mee te nemen zijn gelukkig flink verbeterd. Het valt namelijk niet mee om een knapenkoor dagelijks zover te krijgen om een uur in looppas te volgen en tegelijkertijd een loepzuivere meerstemmige cantate ten gehore te brengen.

De eerste geluidsopnames met wasrollen waren nog niet zo geschikt voor onderweg. Was smelt namelijk in de zon. Tegen de tijd dat je thuiskomt zijn je opnames gewist. Schellakplaten waren al beter. Maar de akoestisch versterkende toeter, waaraan Edisons hondje luistert naar de stem van z’n meester, is een draak om mee te zeulen, zeker bij sterke tegenwind.

Met de elektrische versterker en de vinylplaat nam dat probleem af. Het overslaan van de naald is wel erg lastig. Het verlengsnoer ook. De bandrecorder op batterijen verhielp beide problemen. Toch bleef de buizenversterker een zwak punt en een zware belasting voor de rugwervels.

Uiteindelijk vormt de cassetterecorder de echte doorbraak. De walkman. Gevolgd door de discspeler, en nu de mp3-speler. Kleiner, zuiniger, beter. Eindelijk je eigen muziekselectie, spelend zolang als je wilt. Je kan ook al lang radio op oortjes meenemen, maar dat is alleen geschikt als je je graag laat beneuzelen door deejays of als je swingt op wasmiddelreclames.

What’s next? Nog kleiner, nog oneindiger. Interactie met je gevoel, automatisch aangepaste ritmes. Muziek uit de cloud. Een chip in je hoofd. En bij het bereiken van de finish een warm en luidkeels uhuh!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten