woensdag 31 augustus 2011

Nog 46 dagen: Born to run?

Schema: Duurloop tempo 2, 50 min.
Invulling: 155 bpm in 1:11:07 over 13,2 km (11,2 km/h)
Muziek: Bruce Springsteen – Born to Run

De geleerden zijn het niet eens, maar ik wel. Rennen houdt je jong. Het is een evolutionaire kwaliteit, die ervoor zorgde dat we achter de kudde aan konden blijven draven totdat de zwakste door z’n hoeven ging. En wij moesten dat niet zijn. Toen we eenmaal granen gingen verbouwen, ging het de verkeerde kant op. We kwamen onze grot amper meer uit, we bleven de hele avond op het mammoetvel naar de muurschilderingen staren en we groeiden dicht.

Ik waardeer Dick Swaab als weerbarstige autoriteit op het gebied van aanleg en ontwikkeling, maar zijn mening dat hardlopen niet bijdraagt aan een gezond leven deel ik niet. Al was het maar doordat je tijdens het lopen geen aandrang hebt om de McDonald's binnen te gaan, doordat je naar de kleine stemmetjes van je lichaam leert luisteren voordat ze gaan brullen, doordat je bloed gaat bruisen in de kreekjes van je hart, en doordat je tijd hebt om zen te worden op een mantra van zolengeklepper.

Kijk naar peuters. Die willen maar een ding: rennen! Door de supermarkt, om de salontafel, over het grasveld. Boem, vallen, huilen, knuffel, opstaan, en gaan. Ze zijn geboren met maar één doel, uit de grot, en zo snel mogelijk op twee benen rondbanjeren. Maar dan slaat de opvoeding toe. Het kind wordt bij de hand genomen, ingebonden, tam gemaakt. Weer een jonge bejaarde gekweekt, op weg naar bezadigd einde.

Ik train om een marathon man te worden. Maar wij worden allemaal al geboren als marathon kids.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten