woensdag 7 november 2012

Stemproblemen

En dat was dat. Geen gedoe over loshangende perforatieflapjes in het stembiljet deze keer, geen microverschillen die een hertelling vragen. Obama kan z'n klus afmaken, de fiscale klif omzeilen en de machtsoverdracht in Afganistan verzorgen. Lastig genoeg. En over vier jaar mag een ander het proberen.


Wilde vreugde in de kroeg gisteravond. De honderden aanwezigen vormen geen representatieve afspiegeling van de kiesverhouding, want bij elke melding van een door Obama gewonnen staat stijgt massaal gejuich op. Romneys victories leveren algemeen gejoel en gekreun. Al vijf kwartier na sluiting van de laatste stembureaus is de meerderheid bekend. Nu begint het feest pas echt.

Het stemmen ging dus soepel, alleen de stemmen werden schor. Om uit te leggen dat je met een club Hollanders vanachter je dijken tevoorschijn bent gekropen om hun curieuze kiesstelsel te observeren en te supporten kost wel wat inspaning. De landing van een schotel marsmannetjes is hier aannemelijker.


Op straat lijkt het inderdaad onrustig. Tientallen politievoertuigen blokkeren de kruisingen. Maar er zijn geen opstootjes. De massa feest op straat en viert de toekomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten