dinsdag 6 november 2012

Canvas

De mensen in Florida staan langer in de rij om te stemmen dan de inwoners van New Jersey voor benzine. Het stembureau dichtbij het hotel hier in DC had vanmorgen al een rij mensen tot om de hoek van het blok. Maar er kan nog meer bij.



Het campagnehoofdkwartier van Obama zoekt op de dag van de stembusgang ondersteuning om de laatste zwevende, tegenstribbelende of vergeetachtige kiezers naar de stembus te krijgen. Wees voorzichtig met wat je vraagt. De medewerkers zien met verbijstering twee bussen Nederlandse vrijwilligers leeglopen voor hun deur. Na intern overleg worden we van stickers voorzien en in ploegjes naar woonwijken in Virginia gedirigeerd.

De huiskamer van een charmant ouder echtpaar in de jarendertig buitenwijk is omgebouwd tot actiecentrum. We krijgen handgemaakte chocoladekoekjes, instructies en een klembord met de adressen van geïdentificeerde doelen. Zo zwermen we met evangelische vastberadenheid uit over de straten.



Deurbellen en naamplaatjes vormen nog een gat in de markt hier. Op deuren kloppen geeft een sterke deurwaardersensatie. De meesten zijn niet thuis, of houden zich verscholen achter het bankstel. Maar gelukkig geen valse hond of een vadsige KKK-voorman in een gaatjeshemd (lichte allergie) met een afgezaagd jachtgeweer (zware allergie). Een dame die ik uiteindelijk aan de drempel krijg, bekijkt me meewarig en verzekert me dat ze al gestemd heeft. "Be safe, precious!", fleemt ze me na. Yes Ma'am. Als swing state Virginia vanavond met een handvol stemmen aan de Democraten toevalt, dan is dat the Dutch effect.

Thom Carothers is van Carnegie Endowement for International Peace, de oudste Amerikaanse denktank voor internationale samenwerking. Het eerste doel bij oprichting was om de oorlog de wereld uit te helpen, de volgende onderwerpen zouden zich vanzelf wel aandienen. Hij adviseert Obama over het Midden-Oosten, maar vanmiddag spreekt hij met ons.



Een deel van de uitdaging voor internationaal begrip komt uit eigen land, waar, in vergelijking met bijvoorbeeld Europa, een opvallend groot deel van de bevolking tegen modernisering is, en tegen invloed van de staat. Wel een bijzonder land, dat op magische wijze de grote stroom immigranten tot Amerikanen vormt, met de bijbehorende unieke en universele waarden. Een ander zorgpunt ligt in de onstuitbare onwikkeling van landen waar de inwoners zich willen opwerken naar de leefsituaties die ze op tv en internet zien. We knikken instemmend.

Via de beroemde begraafplaats van Arlington gaan we terug naar de stad. Tijd om de hartslag van de exit polls te gaan volgen in een gezellige kroeg. Het zal nog lang onrustig blijven in het oude centrum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten