maandag 5 november 2012

Historie

"Frankenstorm" Sandy heeft Washington minder aangedaan dan New York. Het weersysteem is hier wel ontregeld, met veel lagere temperaturen en hardere wind dan normaal. Snijdend. Niet op gerekend, qua loopkleding. De NY marathon gaat overigens vandaag dus toch niet door. Een persoonlijk drama voor de deelnemers die getraind en gevlogen hebben. De in deze vergelijking passende term voor de bewoners wier huis en familie zijn weggevaagd heb ik even niet paraat.

Daar ga ik, bij 4°C in short en shirtje, voor een historisch rondje DC. In het achterhoofd de "I have a dream" speech die ML King hier voor een volgestroomde Mall deed, Dan Browns vrijmetselaarspuzzelboek en de slotscene van Planet of the Apes. Daarnaast de uitleg van de gidsen gisteren over Lincoln, Jefferson en de andere Founding Fathers van de huidige USA. Maar nu vooral denkend aan Rocky Balboa die zich terugtraint naar de top. Meer specifiek, om te beginnen naar de top van het Lincoln Memorial, door dagelijks alle trappen op te rennen. Been there, seen it, done it. Check. Photo opportunity.

Als wentelwiekend toefje slagroom op de historische taart komt tijdens het ronden van het Washington Monument, op vijftig meter hoogte de Marine One overvliegen. De presidentiële helikopter landt vervolgens vlakbij, op het gazon achter het Witte Huis. Ik neurie de Star Spangled Banner, recht m'n rug en beweeg me in looppas terug voor ontbijt en dagprogramma.


Op bezoek is David Hayes, staatssecretaris Binnenlandse Zaken onder Clinton en Obama. In vergelijking met Nederland is zijn binnenland behoorlijk uitgestrekt. Hij neemt uitgebreid de tijd om te praten over zijn beleid, waaronder een pittige discussie met o.a. Femke H over energietransitie, en de verkiezingen.

In de middag ga ik alleen op pad naar het Smithsonian Museum of American History om me wat verder onder te dompelen in de kortstondige geschiedenis van een supermacht die de focus ziet verglijden van de maan, naar de wereld, tot interne polarisatie. Complete relikwieën; de Huey uit Vietnam, stoomlocomotieven, elektrische auto's van een eeuw terug (energievraagstukken herhalen zichzelf), het halve lab van Edison. En leerzame achtergronden van de beginjaren van de VS. Daarna nog maar een bezoek aan het National Air and Space Museum, met tientallen echte vliegtuigen en ruimtevaartuigen. Big toys for the big boys.

Kilometers afgelegd vandaag, centimeters gesleten. Een flinke steak, een themafilmavond, en een gastoptreden door NOS-correspondent Eelco BvR later rol ik in bed. Vol programma. Vol geweldige verhalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten