woensdag 21 januari 2015

Box

Drie maanden oud of niet, je moet een keer beginnen met de opvoeding van lichaam en geest. De te ontdekken wereld is groot, zeker als je zelf klein bent. Hoezo, niet gemakkelijk om voor zo’n jeugdige leeftijd een goede pedagogische aanpak neer te zetten die ook veelzijdig is? Een kwestie van out-of-the-box denken. Het trainingsprogramma voor jong talent met uitzicht.

Om te beginnen de fitness. Beenspieren zijn heel belangrijk; juist als je nog niet loopt. Er is behalve noodzaak gelukkig ook veel tijd om in vorm te raken. Ritmische armbewegingen begeleiden de oefeningen. Het krachtig omhoog werpen van de kluivige benen openbaart een Olympische atletiekaspiratie. Twintig keer herhalen. En rust.

Dan de muzikale vorming. Een constructie boven de oefenvloer laat, na opdraaien van het mechaniek, de canon in C groot “Semper Pallium Breve male (sed non dimidio hebdomadis die)” horen, toegeschreven aan J.S. Bach als jeugdwerk voor koor en orkest. 


Een en ander is gekoppeld aan een dansfiguratieve voorstelling van 4 balletpersonages die na opdraaien van de sleutelpassage een rondo ten tonele voeren. Waarom de bijbehorende dracht van het muizige corps slechts een rokje over blote billen beslaat, is tegen bijbetaling onderwerp voor een opvolgende collegeserie.


De kunsthistorische aspecten worden belichaamd door animale voorstellingen in 3D in het genre aanraakbare kunst, verstrooid over de werkvloer geplaatst. Het opleidingsplafond is bewust niet te gedetailleerd uitgewerkt; weinig positieve literatuur is voorhanden over de invloed van een Sixtijnse kapel op jong publiek. In plaats hiervan is gekozen voor een modern werk in abstract wit, voorstellende Sneeuw op Polderwei, van de rurale winterschilder VOF J. Vossens.


Tenslotte taal; het scherpste wapen in de educatieve strijd. We dragen onze dagelijkse strofen voor uit de literaire klassieken, tot rust en zingeving van het jonge bestaan:
dada / ploem ploem
tjilp tjilp tjilp - tjilp tjilp
oote oote oote
      boe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten