zondag 4 mei 2014

Sneltreintraining

Hoe lang moet je trainen om een marathon uit te kunnen lopen? Het goede nieuws: niet. In deze nieuwscategorie vallen ook de afslankpillen, beleggingshypotheken en doorkijkbrillen. Ja, met een goede basisconditie wandel je in zeven uur van start naar finish. Nog geen kwart vierdaagse, alleen eindig je waarschijnlijk niet in een gladiolencorso maar in de borstels van de veegwagen op het verder verlaten asfalt.


Als je wel sneller wilt dan wandeltempo: amper. Een grote afstand rennen lukt verrassend genoeg ook ongetraind als er een sabeltandtijger achter je aan zit. Maar een ernstig tekort aan deze diersoort in het moderne straatbeeld maakt deze aanpak praktisch onbruikbaar, zelfs al zou je een zo bejaard exemplaar ontdooien dat die er 42 kilometer voor nodig heeft om z’n klauwen in je bil te slaan.

Wilskracht doet ook een hoop. Ik heb genoeg voorbeelden meegemaakt van ongetrainde vrienden die zich met meer bravoure dan voorbereiding tien kilometer of mijl helemaal gaven en een indrukwekkend tempo neerzetten. Na de finish soms gevolgd door schade aan het bewegingsgestel die aanmerkelijk langer aanhield dan een goede opbouw kost. Of voorafgegaan door kilometers als een zombie door de straten zwalken om met een smak tegen het asfalt te kwakken en wakker te worden aan de hartmonitor. Da’s ook een eindstreep.

Een serieuze training dan? Kost zo drie-vier maanden, minstens drie keer per week. Plus het jaar dat je nodig hebt om je lichaam initieel aan de belasting van hardlopen te laten wennen. Ook hier geldt dat je best in minder tijd een marathonsnelheid van 10 km/h kan bereiken (om maar een maatstaf te nemen), maar dat het risico op ongewenste slijtage te vergelijken is met het oversteken van de A2 op een ligfiets bij laagstaande zon.

Dus als ik het plan heb opgevat om binnen zes weken een marathon te gaan lopen, ben ik dan helemaal van het padje? Mmm, misschien wel. De komende twee weken eerst eens kijken of het plan ook een planning heeft, en of mijn benen de weelde van de gedachte kunnen dragen. Maar als dat zo is – dan nog maar een maandje te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten