woensdag 23 oktober 2019

Pluis

Wij Nederlanders mogen deze maand een nieuwe naam verzinnen voor een verre planeet met bijbehorende zon, 900 lichtjaar bij ons vandaan, als traktatie bij het honderdjarig bestaan van de Internationale Astronomische Unie. Wij. Jij en ik. De boeren, buitenlui, binnenvetters en uitgesprokenen met een Mening Over Alles. #Succes!


Gelukkig heeft de club van Nederlandse sterrenvorsers een voorselectie gemaakt op basis van eerder ingezonden suggesties. Geen popi combinaties dus als Joker en Sterretje, Huis & Haard of Balletje-Balletje.

Op de shortlist staan onder andere de vuurtorens Brandaris en Vuurduin (o ja..), het Germaanse oergodinnenduo Exomna/Hurstrga (o ja joh?) en Nijntje met Moederpluis (o ja!).


De planeet in kwestie is een verzongen gruisbal, gevangen in de straling van haar ster. Geen lichtend voorbeeld voor een onbekommerde dochter-moederband. Net zomin een fijne representatie voor twee dames die het niet echt tot Bekende Nederlanders hebben geschopt, of voor de Wadder lichtbakens.

Ik zou nog Spruit en Kool hebben voorgedragen, hoe Nederlands is dat, maar wel te laat helaas. Dan graag de kleine pluis. Kijk wereld, daar, dat is onze Nijntje. Je weet wel. Miffy? HAT-P-6 b dan.

Mag ik hierbij pleiten om het lief klein konijntje te ontdoen van haar achtervoegsel? Als we vandaag onze keuze de kosmos in slingeren, duurt het nog heel veel konijnenjaren voordat de blijde boodschap ter plaatse is. Fijne naamdag, Nijn. Pas goed op haar, Moederpluis.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten