Zoals de
Chinezen, zo de moderne Romeinen. Als je een restaurant opent in den vreemde,
houd je dan aan de lokale smaak. Ik vind het een interessante exercitie om in
het buitenland Chinezen (de maaltijdverkopende uitvoering) te bezoeken. Zoek de
verschillen, en huiver. Of geniet. Of begin te begrijpen waarom het grootste
gedeelte van de Nederlandse friettenten door Chinezen wordt gedreven. En leg
het mij dan ook een keertje uit.
Dus nu de
Napolitaanse ambachtsman, die uit overlevingsoverwegingen zijn kaart met pizze
heeft dichtgemetseld. En die zijn lamskoteletten (nee, niet lamakoteletten, een
gemakkelijk gemaakte maar volstrekt misleidende typefout in deze context)
selecteert op bordoverschreidende afmetingen, als waren het schnitzels waar je
nog naar eigen smaak paneermeel aan toe moet voegen.
Gelukkig heeft hij onder deze maskerade magnifieke kookkunsten verstopt. En achterin ratelt hij echt Italiaans, compleet met de hese ondertoon die een passerende paardenliefhebber zijn edele viervoeter tot spoed laat aansporen. Hij heeft een bedienende dochter met reebruine ogen, houdt haar in het oog terwijl hij zijn koksmes wet, en definieert zijn dubbele espresso als twéé druppels koffiebonenbom.
Kortom, een
aanrader, die Beierse keuken. Binnenkort eens op zoek naar de Chinees.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten