zondag 22 september 2024

Vestingloop Willemstad 2024 – Naar de wallen

De lat lager leggen maakt het niet altijd gemakkelijker. Hoogspringers en rugbyers hebben daar al een andere kijk op dan voetballers en hockeyers. Namens de hardlopers, categorie amateurs, subcategorie 60+, verklaar ik dat er een moment komt dat conditie harder achteruit gaat dan je zelf vooruit holt. Stilstand wordt achteruitgang, training verandert van ontspanning in noodzaak.

Nadat de voorbereiding voor de Bredase marathon als een luchtballon geknapt was, hobbelde ik maandenlang doelloos rond. Geen tijd, ruimte en zin om weer serieus aan de bak te gaan. De wijzertjes van VO2 en loopvermogen zetten de daling in, de weegschaal compenseerde dat ruimhartig opwaarts.

Maar ja, zelfs al zijn er geen nieuwe records te halen, toch blijft de uitdaging knagen. Voor de afleiding en tegen de vadsigheid een schema voor 10 kilometer opgetoverd en aan de slag. Rondje rustig, rondje snel, weer afstand opbouwen en dribbeltjes doen. Snoep en koek in de ban. De doelwedstrijd staat begin november en nu is een mooi moment voor de tussenstand: een rustige 5k.

Willemstad (de Noord-Brabantse versie, niet de Curaçaose helaas) is de plaats van handeling, nazomer de omstandigheid. 4500 Deelnemers aan de tegelijktijdig gehouden Dam-tot-Dam mogen vandaag niet starten (want 23 graden), maar hier gaat het los.

Dan moet je wel eerst de start bereiken en daarvoor heeft de organisatie een mooie warming-up. Parkeren moet op tweeëneenhalve kilometer afstand. Vanaf daar rijden een paar taxibusjes heen en weer om de honderden lopers en hun begeleiding te vervoeren. Omdat het toch het leukst is om dit jaar nog mee te doen, gaan de meeste aanwezigen liever een half uur lopen. Dat brengt ook mij keurig op tien minuten voor starttijd in het vak.

De laatste wedstrijd op 5 kilometer, afgelopen kerstavond, deed ik in 24 minuten twee rondjes in het dorp. Nu gaat het de fraaie vesting rond; halve buitenkant tegen de klok, binnenkant met de klok mee, dan weer de andere kant retour. De wallen op, de ravelijnen om, langs de kazematten, over de bastions en bolwerken achter de borstwering. Pittoreske uitzichten, charmante binnenstraatjes. Al met al een leerzaam zwenktochtje, met tientallen wendingen en aardige verloopjes. 

Een 5k is voorbij voordat je het weet. Zonder helemaal tot het gaatje te gaan, haal ik het binnen die 24 minuten. Bij de beste 20% van de mannen. IJdelheid gestreeld, toch een stukje progressie; de lat kan weer iets omhoog. Yesss…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten