vrijdag 6 juli 2012

Runapps – Nike+: Op de valreep

Nike+ is een webwinkel, eigenlijk. Schoentjes, kleertjes, elektronica. Op elke pagina wacht wel ergens een geparkeerd winkelwagenicoontje in de marge om mee langs de schappen te zoeven. Heerlijk; snuffelen, kopen, krijgen en uitpakken. En oeverloos naar de glimmende spulletjes staren.

Het handige is, dat je ze daarna ook nog kan gebruiken om mee te sporten. Dat klinkt als een concept. Slijtage en zweetdruppels zijn de meetlat van veroudering. Deze confrontatie drijft ons terug naar de site om nieuwe bestellingen te plaatsen voor onze onbezoedelde droombeelden.

Met de upgrade van vorige maand is Nike+ een fraaie geïntegreerde omgeving geworden om je sportprestaties bij te houden en je sportattributen bij te bestellen. Tegelijkertijd verscheen de Androidversie van de bijbehorende loopapp, nog net op tijd om als hekkensluiter van mijn testreeks te fungeren.

Net als de site, is de ook app een strak staaltje design. Het gebruik is eenvoudig, het aantal instellingen is dusdanig beperkt dat het niet snel tot technostress zal leiden. Dat tekent meteen de breedte van de functionaliteit. Die is smal. De app houdt via gps bij waar je loopt, en geeft elke kilometer een terugmelding van de tijd en je gemiddelde tempo in minuten per kilometer. Dat is het wel ongeveer. En dat is erg karig. Op de site kan je de route nog eens nazien, met een indicatie van hoe hard je op welk gedeelte ging. De animatie van de afgelegde route elke keer als je een training raadpleegt gaat na een tijdje een beetje op de zenuwen werken.

Je kan wel doelen instellen, maar dat is alleen een kwestie van afvinken achteraf. Het leidt niet onderweg tot gevloek en gebrul wanneer je vertraagt tot onder je streeftempo. Jammer toch. De binding met de Nike+ community geeft wel de mogelijkheid dat je Vrienden je tijdens het lopen Liken waarop er gejuich door je oordopjes schalt. Da’s hip. Maar ga je beter lopen van een All Is Love hippieknuffel dan van een valse drilinstructeur?

De gps doet het gelukkig. De instelbare tijd voor het starten is ongeveer de enige loopoptie. Een lockknopje beschermt tegen oneigenlijke schermbediening onderweg, maar natuurlijk ook tegen het strak afklokken van de finishlijn.

Een aparte vermelding voor de kwaliteit van de stembegeleiding. Geen roestige robot, geen donzige dame, maar een echte man. In timing en timbre klinkt de ernst en gespannenheid van een personal trainer die je door een belangrijke missie heen sleept. Ik krijg visioenen van een MI5 team dat in een halfduister lokaal voor een schoolbord de laatste opties heeft uitgetekend om nog door het vijandelijk gebied te komen. De leider tuurt met opeengeklemde lippen naar de wanhopige conclusies en praat je bij via de microfoon: “Completed… 6 kilometers.” Het is bittere ernst, maar je doet het voor het vaderland.

En wat doet Nike+ met je hartslag? Niets, tenzij je de Nike+ gadgetcatalogus met je creditcard wil laten paren. De elektronische armbandjes en sensorische schoenen zijn uitermate sexy. Maar de app doet geen zaken met een gewone hartslagmeter.


Wanneer je graag shopt in het goddelijke winkeltje van Nike+ en voldoende hebt aan statusterugkoppeling achteraf, dan is deze app een mooie sportieve uitbreiding van Facebook. Voor het zwaardere trainingswerk stop ik het voorlopig niet in m’n mandje.

Disclaimer. Ik test apps voor eigen plezier en deel mijn bevindingen onderbouwd, maar zonder wetenschappelijke pretentie. Mijn device is een Samsung Galaxy SII Android smartphone, huidige versie 2.3.5. Ik word niet gesponsord door de makers van de app (of hun concurrenten). Verbeteringen, aanvullingen en tips over andere runapps zijn welkom, maar worden niet per definitie doorgevoerd. Zie ook http://hoofdophol.blogspot.com/2012/04/runapps-het-warmlopen.html en mijn andere blogs voor meer informatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten