maandag 21 mei 2012

Runapps – MapMyRun: 1e rondje gratis

MapMyRUN+ (verzin het maar weer, zo’n naam en spelling) is de looptelg uit de MapMyFitness app-familie. Het duurt even voordat je aan de slag kan. MapMyRun is vrij vergeetachtig, en bij herstart komt het vaak voor dat je je moeizaam verzonnen combinatie van naam en wachtwoord weer mag invoeren. Ook andere voorkeuren verdampen regelmatig, zoals je gewenste eenheden en opties voor stembegeleiding. Dit is misschien onderdeel van het trainingsprogramma om te zien of je wel voldoende bij de les bent om een stukje te mogen hardlopen. Of heeft MMR zelf last van verkalking in de stroomdraadjes? Het uploaden van een run kent andere trubbels. Wanneer dit mislukt is een herkansing mogelijk. Maar vervolgens staat de afstand twee keer op de site. Ik ren kennelijk in een parallel universum. Tegen mezelf.

De mobiele schermen zijn redelijk helder van structuur en grootte. Voor de socio’s behoort uploaden naar Twitter en Facebook tot de mogelijkheden, zelfs tijdens het lopen. Het betreft dan de prestatie en het routekaartje. Je kan er niet voor kiezen om het pad naar je huis weg te laten om te voorkomen dat je met bravoure aangekondigde run eindigt bij een opengebroken voordeur. Voor andere sociale contacten geeft MMR blijk van een wanhopig gebrek aan aandacht en een dubieus onvermogen tot eenvoudig optellen.

De bijbehorende site, alleen Amerikaanstalig, is opgezet met de te verwachten componenten. Trainingen overzien, routes raadplegen, tempi en hoogte inzoomen. Je kan ook hier voorkeursinstellingen opgeven (waarom niet gesynct met de smartphone?). En je kan invoeren wat je gegeten hebt, om zo gekoppeld aan je inspanningen als een ramptoerist je eigen verbrande calorieën te aanschouwen. Nuttig? Mwah. Efficiënt? Dubbel mwah. Het zoeken op “orange juice” levert 484 (goeddeels identieke) hits op. Maar “boterham met hagelslag” nul. De ruige toevoeging van Google Earth maakt het mogelijk om je run in 3D na te vliegen. Fly like an eagle. Top, al zijn de afstanden dan weer in mijlen. Je vliegt gelukkig hoog genoeg om niet ten gevolge van het wankele gps-spoor dwars door gebouwen gesleurd te worden.

Het verdienmodel is duidelijk gejat van pornopiraten, viruspushers en dubieuze leenbaronnen. Gruwelijke stuiterende reclamebanners van het type “Dit is geen grap, u bent de mogelijke winnaar”. Dat zijn geen grappen. Advertenties met puilende rijen foto’s van sixpacks en blubberbuiken. Afzichtelijk. Dat is een heeeel achenebbisj bannercontractje geweest.

De hartslag is alleen te koppelen via het ANT-protocol. ANT-functionaliteit voor iPhones wordt verkocht als opzetstekker. Jakkes, Steve Jobs zou een rolberoerte krijgen op z’n iCloud. Sommige Androids hebben ANT ingebouwd. Maar waarom afwijken van de overal aanwezige bluetooth standaard? Toch niet om gezellig stekkertjes te kunnen verkopen via de website? Toch? Toch??

De app heeft voice feedback, met veel opties voor gewenste tussenstanden, mits Engelstalig. Vreemd genoeg maakt de app niet gebruik van de lokale stemgenerator, alleen van de Engelse. En dat kan je niet in de app aanpassen, maar alleen via de apparaatinstellingen. Ook hier verhaspelt de app voorkeuren; goed opletten wat er wordt opgeslagen. Mijn bescheiden lengte van 1 meter en 76 hele centimeters krijg ik niet door de strot van MMR geduwd. Telkens maakt ie hier 1.75 meter van. Cameracontrole? Ze willen me klein houden! De hele lokalisatie, ondanks dat het hier al versie 2.4 betreft, is rommelig doorgevoerd en slecht getest.

Als je tempo wil houden, vink dan alle mogelijke voortgangsmeldingen aan bij een updatefrequentie van eens per minuut. Gedaan met de rust. Mede door het pinnige Engelse robotstemmetje beklemt je het gevoel dat je wordt achternagezeten door een losgeslagen Dalek die je aanhoudend om de oren mept met statistieken. Een snerpend “Exterminate!” ertussendoor zou niet opvallen. Rennen!


Er is meer waardoor je je pas versnelt. Mijn afstand van 10 km wordt als 9 km weergegeven en berekend. Jemie. Deprimerend. Maar de site toont wel 10 km. De ballontekst vindt het 6 km. Ehh. Waarheid is perceptie. Maar dit is wel een heel schizofrene waarneming. Het is niet eenmalig. Ook van mijn zwaarbevochten 13 km wordt een hele kilometer afgetrokken. Zijn dit strafpunten voor die arrogante Europeanen met hun metrieke fratsen?

Voor Amerikanen zal het wel werken. Maar de uitvoering voor deze zijde van de wereld wordt geplaagd door bugs, aanpassingsproblemen en onverklaarbare blunders. Als je niet kan tellen maak je hier geen vrienden. Get your math right MapMyRun, of herdoop het naar MyMadRun. Gratis is ok. Maar dit is ronduit goedkoop. Terug naar de basisschool, en begin te oefenen met de tafel van 1.

Disclaimer. Ik test apps voor eigen plezier en deel mijn bevindingen onderbouwd, maar zonder wetenschappelijke pretentie. Mijn device is een Samsung Galaxy SII Android smartphone, huidige versie 2.3.5. Ik word niet gesponsord door de makers van de app (of hun concurrenten). Verbeteringen, aanvullingen en tips over andere runapps zijn welkom, maar worden niet per definitie doorgevoerd. Zie ook http://hoofdophol.blogspot.com/2012/04/runapps-het-warmlopen.html en mijn andere blogs voor meer informatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten