zaterdag 25 mei 2024

Rondje Sprundel 2024 – Stapje terug

Dit is niet het jaar voor nieuwe vergezichten. Het lichaam is de zes kruisjes gepasseerd, de geest voelt bij vlagen eeuwenoud. Na kerst vanuit het patroon van ambitie in training gegaan voor de marathon van Breda. De voeten lopen, het hoofd is elders. Was het een teken, dat daags voor de start gemeld werd dat de wedstrijd niet door kon gaan?

Zo zij het. Ik heb genoeg om me voor in te spannen, daar hoeft de zelfkastijding van runraces even niet bij. Ik herschik mijn jaarkalender naar lokale loopjes. Geen marathons dit jaar, geen jacht op recordtijden. Ik verzet mijn verwachtingen van excelleren naar participeren, van onvermijdelijke frustratie naar meedrijven op de adrenalinewolk. 

Dus hier is Sprundel weer. Vorig jaar prima bevallen, in de hitte van de namiddag langs de blakerende velden. Vandaag perfect bewolkt loopweer. Als ik de lat al ergens leg, dan is het halverwege mijn tijdenlijst. Natuurlijk ren je een wedstrijd op maximale inspanning, maar voor een nieuw PR moet je diep afdalen in de lagen van de hel daaronder.

Shirtje halen, nummer opspelden, kuieren naar de startlijn. Wachten. Wachten. Wa…gaan!

In de marathonvoorbereiding heb ik nog wel enthousiast getaperd, dus ik heb kilo's onbenut reservevet aan boord. Dat sleep ik ook allemaal nog mee. Tien kilometer is dan heel wat stapjes, tijd genoeg te balanceren tussen versnellen, langs de rode waas rennen of meesjokken. Nog een stukje, nog een stukje. Straks valt het altijd mee.

Het tempo zakt per kilometer in als een souffle op de tocht. Maakt niet uit, ik ren m'n rondjes op de rand van mijn maximale hartslag, meer is niet nodig. De trainingsapp is erg boos na afloop, foei, had je niet moeten doen. Jaha, duh.

Niet echt in vorm voor een 10k, wel halverwege de seniorenbrigade geëindigd. Lekker. Ook inzicht is een vergezicht. Een goed uitzicht voor de rest van het seizoen.