Als de lente komt, dan trekken we erop uit. De benedenvloer wordt aangelegd en we kunnen er anderhalve week niet lopen. Nu hebben we daarvoor nog een scenario op de plank liggen: iedereen in de auto en op naar het nabije vakantieparkje. Het versjouwen van kasten en witgoed om de begane grond te ontruimen begint bijna routine te worden. Het pakken van koffers en broodbeleg loopt al als een geoliede machine. Wat niet went is de inspanning om weer te investeren in een tijdelijke oplossing. Het voelt als een omweg op weg naar Af. Vermoeiend, maar onontkoombaar en voor een goed doel. Een van de mooie dingen van vakantie is toch dat je blij mag zijn weer thuis te komen.
Ook werkmatig gaat het op pad. Een project voor een Europees instituut brengt me drie dagen per week naar Luxemburg. Geen auto met chauffeur helaas, ik mag zelf rijden. Flinke afstanden, lange werkdagen. Zolang ik daar zit, kan ik thuis niets bijdragen maar de afstand is te groot om dagelijks te pendelen. De opdracht is mooi, er is zicht op de einddatum maar de route naar de finish is omslachtig.
Eigenlijk wil je als efficiënt mens rechtstreeks naar de eindstreep. In het echte leven loopt de curve van A naar B zelden als een rechte lijn door de 11 dimensies. Meestal mogen we blij zijn dat het er maar 11 zijn. Maar het hebben van de zaak is een ding, de reis erheen biedt onverwachte in- en uitzichten.
Op weg terug van hotelkamer naar vakantiehuisje hebben Boze Truckers (een beroepskeuze) de snelwegen in Wallonië afgezet. Kilometers vrachtauto staan plompverloren op wegen naar de toeritten. Geen uitwijk aangegeven. Dan het routesysteem maar opgedragen om een pad buiten de gebaande snelwegen te vinden.
Over steile en smalle wegen kronkel ik door Ardennen, langs wouden, stijlrijke bouwsels, rivieren en mannen in houthakkershemden. Ik vind onverwacht Waterloo, maar gelukkig niet het mijne, vol monumenten van vergane glorie. Uren gaan voorbij. Ik kom zeker maar langzaam dichterbij. Het hoeft niet altijd op z’n snelst. Het doel ligt niet alleen aan het einde.